Consultatii generale
OCT reprezinta o investigatie de mare acurate inalta ce realizeaza imagini 3D ale ochiului fiind o metoda noncontact, noninvaziva si care nu iradiaza.
OCT faciliteaza diagnosticul precoce al glaucomului si evaluarea progresiei acestuia prin OCT de nerv optic (tomografie nerv optic). Aparatul masoara grosimea stratului de fibre nervoase la nivelul papilei (principalul factor care demonstreaza afectarea glaucomatoasa).
OCT retinian (tomografie retiniana) constituie principala metoda de explorare a maculei (zona centrala a retinei unde se formeaza imaginea), prin vizualizarea fiecarui strat distinct al retinei. Astfel, se realizeaza o “harta” a acestor straturi, permitând masurarea grosimii corecte a retinei. OCT retinian este utilizat in diagnosticul si urmarirea unor boli oftalmologice importante precum: degenerescenta maculara legata de vârsta, edemul macular de diferite cauze (diabetic, posttraumatic, postoperator, din afectiuni vasculare retiniene sau din corioretinita seroasa centrala), membrane situate pe suprafata retinei (de origine vasculara, inflamatorie sau cicatriciala).
OCT-ul este utilizat si in monitorizarea afectiunilor oculare precum glaucomul (OCT nerv - o data la 6 luni), diabetul (OCT macula - o data la 3- 6 luni), degenerescenta maculara (OCT macula - o data la 3 - 6 luni).
În cazul primei evaluari si, daca este cazul, în cadrul monitorizarilor, rezultatele (valorile obtinute în urma investigatiei) sunt interpretate în aceeasi sedinta de medicul oftalmolog. Acestea pot fi comparate cu rezultatele obtinute in trecut, stabilindu-se astfel evolutia efectiunii.
Acest tip de investigatie se efectueaza contra cost.

Investigatii oftalmologice
Campul vizual computerizat Humphrey este o explorare functionala de mare valoare în diagnosticul, urmarirea si managementul pacientului cu glaucom. Acest tip de investigatie poate diagnostica glaucomul cu 3-4 ani mai devreme decât investigatiile mai vechi.
Largimea câmpului vizual este foarte importanta pentru desfasurarea activitatilor zilnice. Îngustarea lui afecteaza calitatea vietii cotidiene, ducând la grave probleme de orientare si uneori la accidente.
Perimetrul Humphrey este unul din cele mai bine cotate si utilizate perimetre la nivel global. Acesta ne permite identificarea celor mai timpurii defecte de câmp vizual prin utilizarea unor strategii de testare performante si urmarirea cu exactitate a ratei de progresie a acestora în timp, cu ajutorul programelor de analiza avansata.
Camp vizual computerizat Humphrey este folosit în monitorizarea glaucomului o data la 6 luni si este o investigatie efectuata contra cost.
Programari la OCT

Prof. Dr. Liliana Voinea
021-772 44 94
0722-433 940

Dr. Cristina Alexandrescu
021-772 44 94
0722-433 940

Dr. Ruxandra Oprina Tudosescu
021-772 44 94
0722-433 940

Dr. Maria Marinescu
021-772 44 94
0722-433 940
Programari la camp vizual Humphrey

Prof. Dr. Liliana Voinea
021-772 44 94
0722-433 940

Dr. Cristina Alexandrescu
021-772 44 94
0722-433 940

Dr. Ruxandra Oprina Tudosescu
021-772 44 94
0722-433 940
Ecografia oculara este o metoda imagistica prin care se exploreaza anatomia ochiului (se vizualizeza structurile oculare), dar si patologia acestuia. Ochiul este un organ care usor de explorat ecografic datorita faptului ca este situat superficial, dar pentru ca si are o structura / compozitie lichidiana.
Ecografia oculara permite diagnosticarea precoce a unei game variate de afectiuni oculare si este o tehnica neinvaziva, nedureroasa, cu un bun raport cost-beneficiu.
Indicatiile ecografului în cadrul patologiei oculare: dezlipirea de retina, hemoragia în vitros, retinoblastomul, melanomul malign, corpii straini intraoculari, ruptura globului ocular, evaluarea presiunii intracraniene crescute prin masurarea ecografica a diametrului nervului optic, subluxatia de cristalin, perforatia oculara, hematomul retrobulbar.
Evaluarea functiei vizuale se realizeaza prin investigatii de tip ERG, PEV
ERG pattern si full field / Electroretinograma este o investigatie utilizata pentru determinarea functionarii normale a retinei.
Indicatiile ERG sunt:
- boli ereditare ale retinei (retinopatia pigmentara, boala Stargardt, atrofie corio-retiniana, distrofie de conuri, distrofii pattern)
- evaluarea starii retinei în cazul cataractei avansate ce nu permite vizualizarea fundului de ochi
- evaluarea functionalitatii retinei necesara comisiilor de stabilire a gradului de handicap vizual
PEV / Potentiale evocate vizuale reprezinta o explorare utilizata pentru a evidentia tulburari de conducere nervoasa pâna la nivelul cortexului occipital vizual (nervul optic, trect optic si radiatii optice)
Indicatiile PEV sunt:
- boli demielinizante (scleroza multipla, neuromielita optica, boala Devic)
- nevrite optice
- neuropatii optice (toxice, medicamentoase)
- compresii pe nervul optic
- leziuni chiasmatice (tumori pituitare, craniofaringioame, tumori selare)
- utilizat in depistarea precoce a glaucomului si in screeningul pentru glaucoma
Aceste investigatii pot fi utilizate si în boli rare oculare.
Programari la investigatii electrofiziologice

Dr. Ruxandra Oprina Tudosescu
021-772 44 94
0722-433 940
Obstructia cailor lacrimale poate fi partiala sau totala, este o afectiune manifestata prin lacrimare continua si secretie conjunctivala. Poate fi congenitala (la nou-nascuti) sau dobandita (la persoane in varsta).
Aceasta afectiune necesita investigatii (verificarea permeabilitatii cailor lacrimale), urmata de tratament.
Programari la explorari cai lacrimale

Prof. Dr. Liliana Voinea
021-772 44 94
0722-433 940

Dr. Maria Marinescu
021-772 44 94
0722-433 940